Sabtu, 18 Desember 2021

Cerita Wayang: Lair Puntadewa bahasa jawa

Sdn4cirahab.my.id Cerita iki nyritakake laire putrane Prabu Pandu sing sepisanan, yaiku Raden Puntadewa sing mbarep saka Pandhawa Lima. Cariyosipun kawiwitan nalika Resi Druwasa ngrubah Raden Seta, putranipun Prabu Matsyapati dados bayi telu, ingkang asma Raden Seta, Raden Utara, lan Raden Wratsangka. Salajengipun dipunlajengaken jumenengipun Prabu Salya dados raja ing Mandraka, ugi cariyos wiwitipun nagari Awangga dados bawahan Kraton Hastina. 

Cariyos menika kula damel adhedhasar Serat Pustakaraja Purwa (Surakarta) anggitanipun Raden Ngabehi Ranggawarsita saha Serat Pedalangan anggitanipun Adipati Mangkunagara VII, kanthi pangrembakanipun sakedhik.

Wiyose Raden UTARA Raden WRATSANGKA

Prabu Matsyapati ing Wirata Inggris sadurunge anak mung kang, Raden Seta, bebarengan karo batur-baturé lan abdi, kalebu Patih Kincaka, Arya Rupakinca, Arya Rajamala, lan Arya Nirbita. Ing kono uga ana pandhita sepuh ngumbara jenenge Resi Druwasa, gurune Prabu Matsyapati.

Wigati Druwasa iki tau dadi gurune Dewi Kunti nalika lelungan menyang tanah Mandura luwih dhisik. Ing wekdal punika piyambakipun ugi tindak dhateng nagari Wirata lan sampun pinten-pinten wulan dados guru Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina. 

Dina iku Prabu Matsyapati wis rampung anggone sinau lan uga ngaturake panuwun marang Resi Druwasa. Saderengipun pisah, Prabu Matsyapati nyuwun supados dipun paringi sarana supados saged gadhah putra malih. Prabu Matsyapati sambat, mung kagungan putra siji, dene kang rayi, Dewi Durgandini, wis akeh anak lan putu. Malah kalih putune, yaiku Adipati Dretarastra lan Prabu Pandu uga wis omah-omah.

Dene Prabu Matsyapati mung duwe putra siji, yaiku Raden Seta sing saiki umure patang puluh taun nanging durung krama, apa maneh duwe anak. Saben dina dheweke mung sibuk sinau lan latihan kanggo nambah kekuwatan gaib. Pramila Prabu Matsyapati ugi nyuwun sarana dhateng Resi Druwasa supados saged gadhah putra malih, supados trahipun Kraton Wirata langkung ngrembaka.

Resi Druwasa matur sampun siyaga. Dheweke banjur njaluk supaya Prabu Matsyapati nimbali permaisuri Dewi Sudaksina. Sawise Dewi Sudaksina rawuh ing patemon, Resi Druwasa meneng sadhela, banjur ngaturake ramalane. Ramalan kasebut, Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina bakal duwe putra tambahan loro lan putri siji. Putra kalih wau badhe kacipta menawi Raden Seta purun wangsul dados bayi, dene ingkang estri badhe lair normal saking guwa garbanipun Dewi Sudaksina ing sawatawis dekade.

Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina banjur takon marang Raden Seta apa gelem diowahi dadi bayi maneh supaya bisa duwe adhine. Raden Seta mratelakaken bilih piyambakipun purun nanging kanthi syarat boten kersa kecalan sedaya ilmu saha kesaktian ingkang sampun dipunsinaoni. Resi Druwasa njlentrehake, yen Raden Seta bali dadi bayi, dheweke bakal kelangan kekuwatan gaib mung sauntara. Mengko yen wis gedhe, Raden Seta kudune semedi menyang Gunung Suhrini, banjur kabeh kekuwatan gaibe bakal bali normal, malah tambah akeh.

Krungu katrangan kasebut, Raden Seta uga nyatakake yen dheweke wis siyap bali dadi bayi kanggo kabegjane bapak lan ibune. Resi Druwasa enggal-enggal ngaturaken sesaji lan maos mantra. Alon-alon awak Raden Seta saya cilik, nganti dadi bayi maneh. Banjur bayi dadi telu, sing saben putih, kuning, lan abang. Resi Druwasa banjur masrahake bayi telu mau marang Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina.

Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina seneng nampa bayi telu mau. Dheweke ngarep-arep, kanthi lair saka telung bayi lanang iki, garis keturunan Kerajaan Virata bisa berkembang maneh. Bayi sing putih kuwi ditemtokake minangka sing paling tuwa lan dijenengi Raden Seta. Dene jabang bayi kang kulite kuning dijenengake Raden Utara, dene bayi kang kulite abang arane Raden Wratsangka.

Rishi Druwasa meneng maneh nalika cangkeme ngucapake wangsit. Ing sawetara dekade, Dewi Sudaksina bakal ngandhut lan nglairake anak sing ragil. Anak sing paling ragil yaiku bocah wadon lan kulite ireng manis. Prabu Matsyapati kudu menehi asma Dewi Utari kang mengko bakal nurunake para ratu ing Tanah Jawa.

Prabu Matsyapati penasaran lan takon kenapa Dewi Utari kudu dilairake ing tembe, kok ora saiki wae? Resi Druwasa ugi njlentrehaken bilih Dewi Utari badhe miyos wonten ing donya mbenjang kaliyan miyosipun priya ingkang badhe dados jodhonipun, inggih menika Raden Abimanyu, putune Prabu Pandu Dewanata.

ARYA NIRBITA BALIK DADI BAYI

Dumadakan Arya Nirbita wani ngomong. Wiwit isih bayi wis ditinggal bapake, yaiku Raden Setatama (kakak Dewi Sudaksina). Ora let suwe ibune Dewi Kandini uga seda. Sawisé dadi lola, Arya Nirbita digedhèkaké déning Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina kanggo digedhèkaké bebarengan karo Raden Seta.

Wiwit cilik Arya Nirbita lan Raden Seta wis dadi kanca dolanan. Hubungane kaya sedulur. Saiki Raden Seta wis bali dadi bayi lan malih dadi telu. Iki ndadekake Arya Nirbita sedhih lan kelangan kanca. Mula uga nyuwun marang Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina, supaya bisa dadi bayi, supaya bisa dadi kanca dolanane Raden Seta lan adhine loro.

Prabu Matsyapati nuli nyuwun marang Resi Druwasa supaya kabulake karepe ponakane. Resi Druwasa kesengsem marang katulusane Arya Nirbita. Dheweke mandheg sedhela lan ndeleng gambar ing tembe yen Raden Seta, Raden Utara, lan Raden Wratsangka kabeh bakal mati ing perang gedhe ing Tegal Kurusetra, dene Arya Nirbita slamet. Satemene Arya Nirbita banjur dadi pewaris Kerajaan Wirata nggenteni Prabu Matsyapati. Resi Druwasa banjur mbuka mripate nanging ora duwe ati kanggo ngaturake ramalan marang Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina.

Tanpa ngandika akeh, Resi Druwasa banjur mantra lan ngowahi awak Arya Nirbita bali dadi bayi. Bayi mau banjur dipasrahake marang Prabu Matsyapati lan Dewi Sudaksina kanggo dirumat bebarengan karo Raden Seta, Raden Utara, lan Raden Wratsangka. Salajengipun, Resi Druwasa nyuwun pamit dhateng kekalihipun. Dheweke ujar manawa iki bisa dadi pertemuan pungkasan kanggo dheweke. Sasampunipun ngandika makatên, pandhita sêpuh wau lajêng sirna saking paningalipun, tindak dhatêng pundi-pundi.

PRABU MATSYAPATI UNDANGAN MANDRAKAlet

Orasuwe ana utusan saka Kraton Mandraka, jenenge Arya Tuhayata, sowan marang Prabu Matsyapati. Arya Tuhayata ngaturaken pawartos ingkang miris, bilih ratunipun, inggih punika Prabu Mandrapati, sampun seda. Putra mahkota, yaiku Raden Narasoma, bakal kajumenengake dadi ratu anyar, nanging ngenteni restu Prabu Matsyapati minangka sesepuh para ratu ing Tanah Jawa.

Prabu Matsyapati kaget lan sedhih banget krungu kabar kang sedhih mau. Sawise kabeh, hubungan antarane Kraton Virata lan Mandraka wis suwe. Sejatine raja Mandraka sing sepisanan, yaiku Prabu Kardana Mandrakusuma iku tilas punggawa Kraton Wirata nalika jamane Prabu Basukiswara.

Tanpa mbuwang wektu, Prabu Matsyapati pamit marang Dewi Sudaksina. Babagan acara syukuran miyos Raden Seta, Raden Utara, lan Raden Wratsangka bisa diundur mengko sawise bali saka Kerajaan Mandraka. Nalika budhal mengko, urusan Kraton Wirata dipasrahake marang Patih Kincaka lan Arya Rajamala. Sasampunipun cekap, Prabu Matsyapati lajêng bidhal kadhèrèkakên Arya Rupakinca.

KERAJAAN MANDRAKA NYERANG KERAJAAN AWANGGA

Dene ing Kraton Mandraka ana paprangan. Wiwitane ana raksasa saka Kerajaan Awangga sing jenenge Patih Taksana teka nglamar Dewi Madrim dadi permaisuri rajane sing jenenge Prabu Rudraksa. Raden Narasoma minangka tuan rumah njlentrehake yen saiki Kraton Mandraka lagi sungkawa sedanipun Prabu Mandrapati. Sawise kabeh, Dewi Madrim wis dadi garwane Prabu Pandu, mula ora bisa diparingake marang Prabu Rudraksa.

Patih Taksana ngakoni yen dheweke wis nampa panguwasa sakabehe saka Prabu Rudraksa. Dheweke uga njaluk supaya Raden Narasoma megat Dewi Madrim karo Prabu Pandu supaya bisa digawa menyang Kerajaan Awangga. Raden Narasoma duka kaliyan sikapipun Patih Taksana ingkang gumedhe. Nanging Patih Tuhayana nyoba sabar. Sang Patih uga nyuwun marang Raden Narasoma supaya tetep ngenteni layone Prabu Mandrapati, dene dheweke sing maju ngadhepi Patih Taksana.

Mula ora let suwe banjur ana perang antarane wadyabala Awangga lan wadyabala Mandraka. Ing perang iku Patih Tuhayana digigit gulu dening Patih Taksana.

Raden Narasoma duka banget lan meh mlumpat menyang paprangan. Nanging dumadakan wadyabala Hastina kang dipimpin dening Adipati Dretarastra enggal-enggal nulungi sisihane Mandraka. Patih Taksana ngremehake Adipati Dretarastra buta. Nanging bareng dicekel lawan, layone Patih Taksana langsung digebugi dadi awu dening Aji Leburgeni kagungane raja wakil saka Hastina.

RADEN NARASOMA DIPASANG DADI PRABU SALYA

Kahanan saiki wis aman maneh. Adipati Dretarastra teka karo Dewi Gendari lan Arya Suman saka Kerajaan Hastina kanggo ngaturake bela sungkawa amarga sedane Prabu Mandrapati. Dheweke njaluk ngapura amarga ora anane Prabu Pandu, Dewi Kunti, lan Dewi Madrim amarga wong telu iku lagi nyilem ing gunung Saptaarga, kanggo nyingkirake kutukane Resi Kindama.

Raden Narasoma ngakoni yen dheweke wis krungu kedadeyan kasebut. Dheweke ngerti yen wong telu iku ora bisa ana ing Kraton Mandraka. Ora let suwe, rombongane Prabu Matsyapati saka Wirata, rombongane Prabu Gandabayu saka Pancala, lan rombongane Prabu Kuntiboja saka Mandura 

Sasampunipun para tamu sampun jangkep, Raden Narasoma ugi mimpin upacara pesareyan Prabu Mandrapati Naradenta. Upacara kasebut banjur diterusake kanthi dilantik dadi raja anyar nggenteni kang rama, kanthi gelar Prabu Salyapati Somadenta. Upacara pelantikan dipimpin dening Prabu Matsyapati minangka sesepuh raja-raja ing tanah Jawa.

Mula, saiki Prabu Salya wis resmi ngenggoni dhampar Kerajaan Mandraka. Dheweke banjur ngangkat Arya Tuhayata dadi patih anyar ngganti Patih Tuhayana sing wis seda ing perang wingi.

Sampun sawatawis dintên Prabu Matsyapati, Prabu Kuntiboja, Prabu Gandabayu, tuwin Adipati Dretarastra pamit badhe kondur dhatêng nagarinipun piyambak-piyambak. Adipati Dretarastra ora enggal-enggal bali menyang Kerajaan Hastina, nanging duwe niat mampir dhisik ing Gunung Saptaarga kanggo nemoni bapak lan adhine ing kana.

RESHI DRUWASA NANGKA GUNUNG SAPTAARGA

Dene Resi Druwasa ingkang sampun bidhal saking Kraton Wirata sapunika sowan ing Gunung Saptaarga. Bagawan Abyasa, Prabu Pandu, Dewi Kunti, lan Dewi Madrim uga nampani rawuhe pandhita sepuh kang ngumbara. Luwih-luwih Dewi Kunti ngurmati banget marang Resi Druwasa sing wis dadi gurune.

Kyai Semar ugi njlentrehaken sesambetan silsilah antawisipun Resi Druwasa kaliyan Bagawan Abyasa. Ing jaman biyen, sing ngedegake padepokan ing Gunung Saptaarga yaiku Resi Manumanasa duwe mbakyu jenenge Dewi Kaniraras kang nikah karo Empu Kanomayasa ing Kerajaan Wirata. Sawise Empu Kanomayasa seda amarga kecelakaan kerja, Dewi Kaniraras dadi garwane Prabu Durapati ing Kerajaan Duhyapura. Saking palakrama punika, laire Resi Dwapara.

Resi Dwapara banjur sinau karo Resi Manumanasa, nanging banjur khianat sawise kalah sayembara marang sedulure, yaiku Resi Satrukem (putrane Resi Manumanasa) ing perang nglawan Dewi Nilawati. Resi Dwapara banjur dadi mantune paman liyane, yaiku Arya Paridarma (adhi ragil Resi Manumanasa) ing Desa Gandara (saiki Kraton Gandaradesa). Saking palakrama punika, laire Resi Druwasa.

Resi Dwapara kang tansah memungsuhan marang Resi Manumanasa lan arep mateni, akhire mati dhewe ing tangane Resi Satrukem. Dene putrane, Resi Druwasa tobat lan dadi muride Resi Manumanasa. Resi Druwasa uga diparingi umur dawa supaya bisa urip nganti saiki lan lelungan menyang macem-macem negara kanggo nuduhake kawruh.

Dadi, garis keturunan Resi Druwasa kaetung minangka sedulure Batara Sakri (putrane Resi Satrukem), mula Bagawan Abyasa uga nyebat “eyang”. Ing dina iku, Resi Druwasa sowan ing Gunung Saptaarga saperlu pamit amarga wis tekan wektune dheweke ninggalake jagad fana. Dheweke tansah kelingan marang nom-nomane sing ala amarga saben dina bapake (Resi Dwapara) ngojok-ojoki dheweke supaya memungsuhan marang keluargane Resi Manumanasa. Ananging saking sabaripun Resi Manumanasa anggenipun nggulawentah, sekedhik-sekedhik sipatipun Resi Druwasa ingkang awon sampun sirna lan sakmenika sampun dados pandhita sepuh ingkang welas asih lan tansah mbudidaya tetulung dhateng tiyang ingkang kesusahan.

RESHI DRUWASA PARING SARANA PUTRA MARANG PRABU PANDU

Resi Druwasa wis owahsaka wong ala dadi welas asih wiwit sinau ing Gunung Saptaarga. Mula dheweke kepengin Gunung Saptaarga dadi papan kanggo ngluwari jiwane lan mlebu alam akhirat. Ananging pikantuk dhawuh saking para dewa supados nyawisaken sarana supados Prabu Pandu gadhah putra. Pranyata Resi Druwasa wis krungu prastawa Prabu Pandu nembak kancil loro jelmaan saka Resi Kindama lan Rara Dremi, saengga dikutuk yen bakal nandhang sangsara yen sesambungan karo garwane. Mesthi wae prakara iki njalari Prabu Pandu ora bisa nduweni turunan sajrone uripe.

Awit saking punika, Resi Druwasa ugi rawuh ngasta pelem Per Tanggajiwa, inggih punika wohipun dhaharan para dewa. Woh pelem bakal didadekake srana kanggo Prabu Pandu supaya nduweni keturunan. Caranipun, Resi Druwasa ngupas pelem rumiyin lan misahaken dagingipun saking wijinipun. Sawisé iku, dhèwèké meneng sedhela kanggo nyerep sari pati saka ragané Prabu Pandu. Sarining mani metu awujud cahya lan ditandur ing daging Pelem Pertigaji.

Resi Druwasa ngramalake yen ing tembe Dewi Kunti bakal nglairake anak lanang telu, dene Dewi Madrim nglairake anak lanang loro minangka panutup. Dadi, Resi Druwasa mecah daging pelem sing wis dicampur karo hakekat wijine Prabu Pandu dadi lima. Telung lembar diparingake marang Dewi Kunti, dene rong lembar diparingake marang Dewi Madrim. Permaisuri loro mau nguntal kabeh daging pelem dhewe-dhewe nganti ilang kabeh.

Mula, daging Pelem Pertigaji cacah lima mau digunakake kanggo nandur wiji Prabu Pandu ing wetenge Dewi Kunti lan Dewi Madrim. Dadi Prabu Pandu bisa duwe anak lanang tanpa kudu ndemek garwane loro. Nanging, wiji Prabu Pandu mung bisa dadi jabang bayi nalika ketemu wiji ing guwa garba Dewi Kunti utawa Dewi Madrim. Dene caranipun, namung dewa ingkang saged nindakaken. Awit saking punika, Resi Druwasa ugi paring pamrayogi supados Dewi Kunti ngempalaken Aji Kunta Wekasing Titah Tunggal Tansah Tandhing, kados ingkang sampun dipun wulang rumiyin.

Resi Druwasa uga maringi pitutur marang Dewi Kunti supaya njaga jarak umur antarane laire putrane telu. Sawise putrane Dewi Kunti telu mau, keparenga paring piwulang marang Dewi Madrim. Ora usah kuwatir amarga potongan-potongan daging pelem bakal thukul ing weteng lan ora metu feces. Prabu Pandu lan garwane kekalih sami gumun mireng ingkang makaten wau, lajeng mratelakaken bilih sami nuruti pituturipun Resi Druwasa. Resi Druwasa mesem banjur ujug-ujug rohe ninggal raga. Sakedhap malih, raganipun sang pandhita sepuh ugi ajur, manunggal kaliyan jagad raya.

Bagawan Abyasa prihatin weruh dheweke. Dheweke banjur mimpin upacara penghormatan kanggo ngiringi arwah sedulure simbah mlebu alam akhirat kanthi tenang lan seneng.

MELARAS RADEN PUNTADEWA

Sawise upacara ngurmati arwah Resi Druwasa rampung, Prabu Pandu ngajak Dewi Kunti mlebu ing sanggar pamujan. Ing papan kono, Prabu Pandu njaluk Dewi Kunti supaya nggunakake Aji Kunta Wekasing Titah Tunggal Tanpa Tandhing kanggo ngajak para dewa teka. Dewi Kunti takon dewa sapa sing arep diundang. Prabu Pandu kepengin duwe putra pambarep sing nduweni watak adil lan wicaksana supaya ing tembe bisa mimpin kerajaan kanthi sae. Mula banjur takon marang Batara Darma sing ditimbali.

Dewi Kunti nurut lan langsung maca mantra sinambi mbayangake Batara Darma, dewa kawicaksanan. Ora let suwe, Batara Darma teka lan takon apa perlune digawa mlebu. Dewi Kunti nyuwun supados wiji ingkang wonten ing guwa garbanipun saged manunggal kaliyan wiji-wijinipun Prabu Pandu ingkang sampun dipun tanduri daging pelem Pertigaji, supados saged dados jabang bayi. Batara Darma matur sampun siyaga. Kanthi kasektene, wiji Prabu Pandu bisa manunggal karo wiji ing guwa garba Dewi Kunti dadi jabang bayi, saengga Dewi Kunti ngandhut nalika iku.

Ora mung kuwi, Batara Darma uga nggodhok guwa-garbane Dewi Kunti satemah cepet gedhe. Dina iku uga Dewi Kunti nglairake bayi lanang tanpa lara sethithik. Batara Darma paring restu marang jabang bayi, banjur sirna, bali menyang kahyangan.

Prabu Pandu matur nuwun sanget amargi miyos putra kakungipun. Dheweke uga nggendhong bayi lanang sing ayu rupane lan diparingi asma Raden Puntadewa. Jeneng iki minangka pangeling yen dheweke bisa duwe putra amarga pitulungan saka dewa.

DEWI GENDARI NGUNTAL BIJI MANGGO PERTANGGAJIWA

Orasuwe Adipati Dretarastra, Dewi Gendari, lan Arya Suman dolan menyang Gunung Saptaarga. Padha nglapurake sedane Prabu Mandrapati lan uga jumenenge Raden Narasoma dadi Prabu Salya, raja anyar ing Mandraka. Bagawan Abyasa, Prabu Pandu, Dewi Kunti, lan Dewi Madrim kaget lan prihatin krungu kabar kuwi. Kajaba iku, Dewi Madrim sedhih banget amarga ora bisa nekani pesareyane bapake. Amarga sedhih banget, garwane Prabu Pandu sing nomer loro mau semaput lan langsung digawa mlebu dening Dewi Kunti.

Dewi Gendari lan Arya Suman kaget weruh Dewi Kunti nggendong bayi lanang. Prabu Pandu uga njlentrehake yen dheweke pancen wis dikutuk dening Resi Kindama, nanging isih bisa nduweni putra amarga fasilitase Resi Druwasa. Nanging apes, Resi Druwasa nembe seda.

Arya Suman uga bisik-bisik marang kangmase supaya njaluk sarana uga supaya enggal duwe putra. Dewi Gendari uga nyuwun marang Bagawan Abyasa supaya diwenehi sarana. Bagawan Abyasa banjur ngangkat wiji Pelem Pertigaji lan diparingi restu kanggo dadi pupuk guwa garbane mantu. Dewi Gendari uga nampa wiji pelem lan langsung nguntal. Bagawan Abyasa banjur menehi pitutur marang Adipati Dretarastra yen mengko sawise bali menyang Hastina supaya enggal-enggal sanggama karo Dewi Gendari sing saiki wis subur. Adipati Dretarastra murka lan nuruti pituture bapake.

KARAJAAN AWANGGA DADI HASTINA

Orasuwe, Prabu Rudraksa saka Kerajaan Awangga teka arep ngrebut Dewi Madrim dadi garwane. Prabu Pandu maju ngadhepi raja raseksa. Ing paprangan iku, Prabu Rudraksa akhire mati nalika kena panah Mustikajamus sing dilepasake Prabu Pandu.

Weruh sang prabu seda, prajurit raseksa padha gemeter wedi. Ujug-ujug ana salah sijine raksasa sing nganggo busana pangeran maju ngaturake salam marang Prabu Pandu. Dheweke ngaku putrane Prabu Rudraksa jenenge Raden Kalakarna. Raksasa anom mau njaluk ngapura marang kaluputan bapake lan gelem nampa paukuman saka Prabu Pandu.

Prabu Pandu kesengsem marang sikap sopan santune Raden Kalakarna. Dheweke uga ngidini raksasa enom kasebut bali menyang negarane lan dadi pimpinan ing kana. Nanging wiwit saiki Awangga kudu dadi negara vasal Kraton Hastina. Raden Kalakarna nuruti lan gelem ngetrapake keputusan kasebut. Prabu Pandu marem banjur ngajak Raden Kalakarna lan wadyabalane bali menyang Awangga karo nggawa jisim Prabu Rudraksa.

Sawise kahanan wis ayem maneh, Adipati Dretarastra, Dewi Gendari, lan Arya Suman uga njaluk budhal menyang Kerajaan Hastina. Sadawane dalan, Arya Suman mikir kepriye carane nyingkirake putrane Prabu Pandu sing lair luwih dhisik tinimbang putrane kangmase.

Tags :

SDN 4 CIRAHAB

KI HAJAR DEWANTARA

  • " Ing ngarso sang Tulodo " ( Di depan memberi Contoh )
  • " Ing Madyo Mangun Karso " ( Di tengah Memberi Bimbingan )
  • " Tut Wuri Handayani " (Di belakang Memberi Dorongan )

  • : SD Negeri 4 Cirahab
  • : 13 Februari 1980
  • : Cirahab Rt03/04 Kec. Lumbir
  • : sdn4cirahab@gmail.com
  • : 087878789224

Posting Komentar