Jumat, 31 Desember 2021

Cerita Wayang Mahabarata bahasa jawa

Cerita Wayang Mahabarata – Mahabarata yaiku crita sastra kuna sing dicritakake dening Wiyasa utawa Biasa sing asale saka India. Buku iki dumadi saka wolulas buku.

Mula banjur diarani Asstadasaparwa. Ananging ugi wonten ingkang pitados bilih cariyos menika sejatosipun kempalan saking kathah cariyos ingkang aslinipun kasebar, dipunkempalaken wiwit abad kaping 4 SM. 

Cekakipun, Mahabharata nyariyosaken konflik antawisipun Pandhawa Lima kaliyan seduluripun. Kurawa satus, bab regejegan hak pamaréntahan saka Karajan Kuru, karo pusat pamaréntahan ing Hastinapura.

Puncak yaiku perang Baratayudha ing Kurusetra lan paprangan mau kurang luwih wolulas dina. 

WiwitanéMahabharataMahabharata

CritaCrita wayangdiwiwiti saka patemon antara Shakuntala lan Prabu Duswanta. Prabu Duswanta iku raja agung ing Chandrawangsa ing Yayati.

Prabu Duswanta krama karo Sakuntala kanthi prentah saka padepokan Bagawan Kanwa, banjur ngadegake pusat pemerintahan sing jenenge Hastinapura.

Banjur Sang Hasti nurunake para Raja saka Hastinapura, saka kulawarga iku miyos Sang Kuru. Kuru nyucikake sing nduweni wilayah sing amba banget lan diarani Kurukshetra.

Banjur dheweke nurunake wangsa utawa wangsa Kiri sing uga diarani Korawa ing dinasti kasebut. Banjur lair putrane Pratipa sing dadi bapake Prabu Santanu, Prabu Santanu iku leluhure para Pandhawa lan para Korawa.

Santanu iku Raja sing misuwur lan nembang Kuru sing ditampa saka Hastinapura. Salajengipun Santanu krama kaliyan Dewi Gangga ingkang dipuntampik dhateng bumi, dewi Gangga nilar Santanu, awit Santanu nampik janjinipun.

Dewi Gangga nikah karo Santanu lan duwe anak 7. Nanging, bocah kasebut dicemplungake dening Dewi Gangga ing segara Gangga, kanthi alasan kabeh anak-anake nglamar kutukan.

Nylametake anak pungkasan sing bisa disimpen Sentanu, lan diwenehi jeneng Dewabrata. Pungkasane, kanthi kedadeyan kasebut, Dewi Gangga ninggalake Prabu Sentanu.

Prabu Sentanu pungkasanipun krama malih kaliyan anak abdi dalem ingkang asma Dewi Satyawati, nalika Dewabrata sampun ageng, panjenenganipun sumpah badhe selibat selawase “bhisma pratigya”.

Iki ditindakake dening Dewabrata amarga dheweke ora pengin dheweke lan anak-turune padha cemburu karo keturunane ibu tiri Dewabrata “Dewi Satyawati”.

Saka kramane Prabu Santanu karo Dewi Setyawati, dikaruniai anak loro jenenge Citranggada lan Witrawita. Dene Bisma utawa Dewabrata diputusake tindak menyang Kraton Kasi kanggo netepake acara sayembara.

Pungkasane Bisma menang lan bisa oleh 3 putrine sing jenenge Ambalika, Amba, lan Ambika. Anak wadon telu bakal mulih lan nikah karo adhine 

Pungkasane Ambalika lan Ambika rabi karo Wicitrawirya, amarga adhine sing jenenge Cintrangga wis seda.

Citranggana kasil ing paprangane, lan suksese isih gampang banget. Pungkasane Citranggana diganti dening adhine, Wicitrawirya, sing dadi pewaris tahta Prabu Santanu.

Nanging, Wicitravirya seda ing umur enom banget lan ora duwe anak. Amba tresna marang Bisma, nanging Bisma nolak katresnane Amba, amarga dheweke wis sarujuk karo sumpahe, sing ora gelem omah-omah maneh kanggo nyingkiri katresnane Amba.

Akhire, Bisma ora sengaja nembakake panah menyang Amba lan akhire Amba mati.

Sawise Amba seda, Bisma kelingan yen Amba bakal reinkarnasi dadi wanita sing disenengi wong akeh.

Yaiku putrane Prabu Drupadi, asmane Srikandi lan seda ing tangane Srikandi sing nulungi Prabu Arjuna ing perang ing Kurukshetra.

Lairipun Pandhawa lan Korawa

Lairipun Pandhawa lan Korawa

Wonten ing cariyos wayang Mahabharata menika wonten cariyos ingkang dipunmangertosi ugi dados piwulang ingkang saged dipunpendhet saking sisi ingkang sae saha ingkang awon. diwiwiti saka laire para Pandhawa lan para Korawa sing dadi paraga utama ing crita wayang Mahabharata.

Amarga ana kedadeyan sing ora becik, Pandu ngajak Kunti lan Madrim supaya njaluk asil. Kanthi bantuan mantra Adityahredaya ngutus Resi, Dewi Kunti bisa ngajak para Dewa, dikirim kanggo menang.

Dewi Kunti nyoba mantra, banjur Batra Surya teka, Kunti enggal ngandut lan duwe anak jenenge Karma 

Nanging, bocah kasebut mindhah kelau lan diterjemahake dening kurawa. Babagan kompilasi perang Bharatayudha, dheweke isih tetep ana ing sisihe para Korawa.

Saka panjaluke Pandu maneh, Kunti nyoba mantra maneh, banjur Batra Guru ngutus Batara Dharma, kanggo mbuahi Kunti, banjur lair anak jenenge Yudistira.

Banjur Batra Guru ngutus Batra Bayu kanggo mbuahi Kunti, banjur lair anak jenenge Bisma. Banjur dikirim menyang Batra Indra lan lair anak sing jenenge Arjuna. Banjur dikongkon bali menyang Aswan lan Aswin, lair kembar jenenge Nakula lan Sadewa.

Dretarastra “buta” krama karo Dewi Gandari, lan dikaruniai 99 putra lan 1 putri, kang aran “Kurawa”. Dene putrane Pandu cacahe ana 5 kang sinebut Pandhawa 5. Para

Korawa lan Pandhawa mujudake golongan kang nduweni sipat kang beda, nanging asale saka kulawarga kang padha “Kuru lan Bharata”. Para Korawa khusus "Duryudana" meri marang Pandhawa lan nduweni sipat licik.

Pandhawa nduweni sipat sing tenang lan sabar, nalika ditindhes dening sedulure “Kurawa”. Ramane Kurawa tresna lan nrima banget marang anak-anake, amarga dheweke Destarata sing disrayogakake dening adhine, yaiku Sangkuni.

Saliyané ngojok-ojoki Destarata, dhèwèké uga ngojok-ojoki Duryodana, supaya njaluk idin nampa para Pandhawa.

Ing sawijining dina, Duryodana ngajak para Pandhawa lan padha preinan menyang omah sing wis disiapake Duryodana. Ing wayah bengi omah diobong dening utusane Duryudana.

Sapa wae sing bisa slamet, kanthi pambiyantu Bima, sing sadurunge diundang dening Widara, bakal njaluk kamardikan para Korawa, nuntun menyang slamet lan mlebu ing alas 

Ing alas, Bima ketemu raksasa Hidimbi, banjur kasil miwiti. Bima banjur rabi karo adhine Hadimba, Hadimba, sing biasa diarani Arimbi, saka perkawinan kasebut lair anak sing jenenge Gatotkaca.

Dheweke ngliwati kerajaan Pancala, ing kerajaan iki padha ngatur sayembara kanggo menangake Drupadi. Kompetisi iki ditampa dening kabeh negara Arya, kalebu amarga.

Amarga dheweke kasil ngrampungake tantangan sing diwenehake dening Draupada, nanging ditolak dening Drupadi amarga dheweke putrane kusir.

Pandhawa uga melu sayembara lan nyamar dadi brahmana, Pandhawa uga menang limang jinis sayembara sing diwenehake dening Drupada. Yudistira kasil menang ing sayembara administrasi lan filsafat negara.

Arjuna menang sayembara panah, Nakula Sadewa menang sayembara pedhang lan Bisma menang ganda.

Kasil kabeh Pandhawa kasil menang ing sayembara, pungkasane Drupadi tumuju , nalika Drupadi mung takon Satria mung

Tekan ngomah, para Pandhawa wis kasil nggawa asil ngemis, akhire Bu Kunti didhawuhi mbagi, apa sing dipikolehi tanpa weruh apa sing dirasakake.

Ibune Kunti enggal kaget, nalika pranyata dadi wong wadon, kanggo ngindhari perang sengit antarane Pandhawa lan Korawa, Kraton Kuru kaperang dadi loro.

Ing wiwitaningpara Pandhawa, para

pandhitaPandhawa angsal péranganing Karajan Kurujanggala, ibukutha Pandraprashta. Nalika para Korawa lagi mlebu ing Kerajaan Kuru dadi pusat "Guru". Kraton loro mau nduweni kamulyan sing padha.

Ana uga Duryodhana, banjur tiba ing blumbang, amarga dheweke nganggep yen iku jogan, pentinge dadi bahan guyonan kanggo Drupadi. Iki ndadekake Duryodana tambah nesu marang para Pandhawa 

Upaya ngrebut karajan Kurujanggala kang dipandhegani Yudhisthira. Duryudana ngajak Yudhisthira, dijak main dadu. Iki minangka asil saka pikirane Arya Shakuni sing licik.

Game kasebut diwiwiti, nanging Duryodhana diwakili dening Shakuni "pamane" sing ahli ing game licik.

Game saka ngeruk wiwit karo totohan. Pancangan prang prang kapisan, salajengipun saking karajan, tansaya tambah dhateng para prajurit lan dhateng Karajan Kurujanggala.

Ing game iki Pandhawa ilang lan kentekan kabeh kasugihan kalebu sedulur-sedulure lan sing pungkasan diarani "Drupadi".

Nalika Yudhistira kalah, Duryodana dhawuh supaya Drupadi digawa menyang papan perjudian, amarga dheweke bakal dadi wong sing luwih berhak njaluk Duryodana.

Akhire Duryodhana dhawuh marang pengawale supaya nggawa Drupadi, nanging Drupadi ora gelem, krungu pengawale gagal nggawa Drupadi, akhire dhawuh marang Dursasana “adhine” supaya jemput Drupadi.

Drupadi taksih nampik uleman saking Dursasana ingkang ngajak dateng papan judi, digeret kasar, rambutipun Drupadi digendhong ngantos dumugi ing papan judi, papan nglumpukake bojo lan maratuwane.

Amarga kekalahane Yudistira, akhire Yudistira lan adhine diganti dening Drupadi. Nanging Drupadi ora gelem, amarga sipate Dursasana sing ora sopan, klambine Drupadi langsung ditarik.

Drupadi dadi isin, akhire sumpah ora bakal nggulung rambute yen ora dikumbah nganggo getihe Dursasana. Bima uga sumpah yen bakal mateni Dursasana lan ngombe getihe.

sawise padha nulungi dheweke, Drestarasta yakin banget yen bakal ana bilai, pungkasane kabeh kasugihane bakal oleh Yudhistira. Duryodana marem karsane, amargi kagunganipun sampun dados hakipun.

Pungkasan, bakal ana kompetisi dadu kapindho. Ing game iki, sapa sing kalah bakal diasingake ing alas suwene 12 taun, banjur kudu nyamar maneh sajrone 1 taun, sawise iku mung bisa menyang Kerajaan.

Nanging ing panjaluk kasebut, Yudhisthira kalah maneh lan pungkasane para dewa ganti maneh bali menyang kerajaan lan manggon ing alas suwene 12 taun lan ditambahake nyamar suwene 1 taun.

Cariyos Ambika lan Ambalika kang duwe turunan saka

Carita Wayang Mahabarata

Banjur Dewi Setyawati ngutus Ambalika lan Ambika, garwane Wicitrawirya, supaya diutus marang Resi Byasa, amarga Resi Byasa bakal nganakake upacara, sing dianakake nalika arep arep. lair.

Banjur Bu Satyawati, dhawuh marang Ambika supaya lumebu ing ruang upacara Resi Byasa, sawise mlebu weruh Resi Byasa kang agung kanthi mripat kang murub. Amarga Ambika nalika upacara nutup mripate lan pungkasane lair kanthi jeneng Destarata.

Lajêng wontên rêmbagipun Ambalika, badhe dipun ajak nembang ing upacara mirunggan kados ingkang dipun rêmbag dening Ambika.

Ambalika ora kesel mbukak mripate, akhire mbukak nganti rampung, nanging sawise iku pucet. Bocah pucet kasebut diarani Pandu, yaiku bapake Pandhawa sing lair pucet.

Pandu lan Destrarata duwe sedulur tiri jenenge Widura. Dheweke iku putrane Resi Byasa karo wanita jenenge Dari. Nalika upacara dianakake, Amarga wedi karo pasuryane Rsi sing kasil, akhire dheweke mlayu lan tiba, saengga putrane Widura sing bisa lincak.

Amarga Destrarasta gedhe banget, pungkasane tahta Hastinapura bakal diwenehake marang Pandu. Banjur Pandu krama karo Dewi Kunti, banjur krama maneh jenenge Dewi Madrim.

Nanging Pandu kleru nalika mulang, dheweke nembak kancil sing lagi pacaran, ndadekake Pandu dikutuk dening kancil lan dheweke ora bakal nemokake nikmat sing ana gandhengane karo bojone.

Yen Pandu nindakake iki, dheweke bakal nemoni pati, sawise ngipat-ipati Pandu, kancil bakal owah dadi wujud sing diganti dening pandhita.

Perang Bharatayudha - Mahabarata Wayang Crita Mahabarata Wayang

Sawisé mangsa kasingkirake wis rampung sesuai karo persetujuan legal padha digawe, Pandawa duwe hak kanggo bali menyang kerajaan sawise wektu kasingkirake iku liwat.

Nanging Duryodana kudu mrentah kanthi gratis, Duryodana ora gelem nyerahake kerajaan marang Pandhawa. Kanggo perawatan dheweke nggawe kesabarane Pandhawa rampung.

Sri Karma, kasil ndhawuhi supaya padha nempuh dalan tentrem, nanging iki muspra. Wekasane ana perang gedhe “Baratayudha” sing ora bisa dilawan maneh.

Pandhawa kasil ing perang kanthi nggoleki sekutu lan pungkasane entuk misi saka Kerajaan Matsya, Kerajaan Kaya, Kerajaan Chola, Kerajaan Pandya, Kerajaan Magadha, Kerajaan Kerala, Kerajaan Yadawa, Kerajaan Dwaraka, lan liya-liyane. karajan.

Para Ksatria Bharatawarsha uga nulungi para Pandhawa, kayata Srikandi, Setyaki, Drestadyumna, Drupadi, lan akeh ksatriya liyane.

Sajrone perang gedhe sing suwene 18 dina, pertumpahan getih lan ontran-ontran pancen ngeri banget. Pungkasane perang ing dina kaping 18, mung kari 10 satriya,yaiku para Pandhawa, Satyaki, Aswatama, Kartamarma, Yuyutsu lan Krêpa, wusanane perang kang wus kliwat, Yudhisthira diangkat dadi Raja ing Hastinapura. Sawisé jumeneng nata pirang-pirang taun, kratoné bakal kapasrahaké marang putune kang rayi "Arjuna" kang asma Parikesit.

Sawisé iku Yudhisthira lan para Pandhawa kabèh karo Drupadi minggah ing Himalaya, sing dadi panggonan pungkasan ing lelampahan. Ing Himalaya bakal mati lan tekan swarga.

Parikesit kang mimpin karajan Kuru tumindak adil lan wicaksana, banjur Parikesit krama karo Dewi Madrawati lan putrane diparingi asma Janamejaya.

Banjur Janamejaya nikah karo Wapushtama "Bhamustiman" saka perkawinan kasebut dikaruniai anak sing jenenge Satanika.

Satanika kagungan putra asma Aswamedhadatta. Salajengipun Aswamedhadatta mimpin ingkang nglajengaken mimpin Karajan ing Hastinapura, Kratoning Wangsa Kuru.Ing ngisor iki sawetara lakon wayang saka Mahabharata Jawa: Babad Alas Wanamarta, Gandamana Luweng, Gatotkaca Lair, Lair Antareja, Lair Abimanyu, Arjuna Wiwaha, Suteja Takon Ayah, Wisanggeni Lair.

Njupuk Kikis Tunggarana, Semar Gugat, Samba Juwing, Nakula Sadewa Lair, Petruk Dadi Ratu, Semar Kuning, Pandu Swargo, Gandamana Luweng, Semar Mantu, Irawan Maling, Kangsa Adu Jago lan Gatotkaca Winisuda “Brajadenta Mbalela.

Waosan ugi : Wayang Ramayana Pangaribawanipun

Mahabarata ing Kabudayan

Carita Wayang Mahabarata

Saliyane ngemot crita bab kaprawiran. Carita wayang Mahabharata uga ngandhut nilai-nilai Hindhu, mitologi lan maneka warna pituduh ilmiah liyane.

Pramila cariyos Mahabarata dipunanggep sakral, mliginipun dening sadaya penganut agami Hindhu, cariyos ingkang rumiyin dipunserat ing basa Sansekerta, lajeng dipunsalin ing maneka basa, ingkang mligi nderek ngrembakanipun peradaban Hindhu lan ing jaman rumiyin ing Asia lan kalebu ing Asia Tenggara.

Ing Indonesia, salinan saka macem-macem bagean Mahabharata, kayata Wirataparwa, Adiprana, lan Bhismaparwa, bisa uga parwa liyane, dikenal wis diowahi ing wangun proses basa Jawa Kuna utawa Kawi wiwit pungkasan abad kaping 10 Masehi.

Demikianlah artikel tentang cerita wayang Mahabarata, semoga artikel ini bermanfaat bagi kita semua, menawi wonten lepat tembung nyuwun pangapunten.

 

 

Tags :

SDN 4 CIRAHAB

KI HAJAR DEWANTARA

  • " Ing ngarso sang Tulodo " ( Di depan memberi Contoh )
  • " Ing Madyo Mangun Karso " ( Di tengah Memberi Bimbingan )
  • " Tut Wuri Handayani " (Di belakang Memberi Dorongan )

  • : SD Negeri 4 Cirahab
  • : 13 Februari 1980
  • : Cirahab Rt03/04 Kec. Lumbir
  • : sdn4cirahab@gmail.com
  • : 087878789224

Posting Komentar